Paztir vergroot met dit systeem de inzet van cargo bikes in last mile logistiek.

LIOF ondersteunt Paztir met de doorontwikkeling en de uitvoering van pilotprojecten van dit beveiligingssysteem. Dit doet zij middels de inzet van kapitaal vanuit het Limburg Business Development Fonds (LBDF), maar daarnaast ook door de inzet van kennis en netwerk vanuit het business development team Logistiek.

Pakketbezorging groeit

Wereldwijd worden er jaarlijks steeds meer pakketten bezorgd. Ook in Europese landen gaat het om miljarden pakketten per jaar. Door de groeiende E-commerce markt zal dit aantal de komende jaren fors toenemen. Pakketbezorging in steden is inefficiënt georganiseerd én milieubelastend. Bijna alle bezorgingen worden nog door gemotoriseerde voertuigen gedaan. Veel pakketten worden bezorgd door busjes terwijl de grootte van de lading dat niet nodig maakt. Omgedraaid rijden er veel busjes met slechts 1 pakket aan boord.

De ‘groene’ fiets

Een groot gedeelte van de pakketbezorging kan door cargo bikes gedaan worden. Zij kunnen efficiënt worden ingezet doordat ze makkelijker navigeren in steden en een vergelijkbare snelheid kunnen halen als gemotoriseerd vervoer (door pedal assist e-drive). Maar deze cargo bikes zijn ook milieuvriendelijker én goedkoper in aanschaf én gebruik. Vooral voor de ‘last mile’ (laatste vervoerskilometers in de hele logistieke transportketen) worden cargo bikes in rap tempo gezien als een voordelig alternatief.

Slim slotsysteem

Steeds meer logistieke bedrijven zetten cargo bikes in. Een grote belemmering vormt het feit dat er onvoldoende beveiliging is van zowel de cargo bikes zelf als ook de box waarin de pakketten vervoerd worden. Paztir heeft hiertoe een slim slotsysteem ontworpen, uitgaande van drie elementen: time, control en security Met een zogenoemde beacon kan de cargo bike en de box door de koerier op afstand snel afgesloten of geopend worden. Dit systeem wordt gekoppeld aan een softwareplatform dat niet alleen de status van de beveiliging weergeeft maar ook de locatie van de cargo bike en andere relevante gegevens.

LIOF helpt Paztir te groeien

Niet alleen helpt LIOF Paztir met kennis en kapitaal om de doorgroei naar een volwaardig product mogelijk te maken. Deze doorgroei zal op termijn ook extra banen creëren. Goed voor Paztir en goed voor de BV Limburg. Voor meer informatie over Paztir, zie: www.paztir.com


Dit artikel komt voor in de onderwerpen